fi uk Facebook

Usein kysyttyä

Mitä on mallas?
Mallas on idätettyä viljaa, josta idut on poistettu ja sen jälkeen jyvät on kuivattu.

Missä mallasta käytetään? 

Ruismallasta leivän raaka-aineena ja mämmin valmistukseen, ohramallasta oluen valmistukseen, mallasuutetta leivonnaisiin, makeisiin ja aamiaismuroihin.

Voiko mallasmäskin pakastaa?

Mäskin voi pakastaa ja käyttää leivontaan myöhemmin.

Mistä voi ostaa Suomessa mallasta? 
Tuoppi-tuotteet, Rantasen mämmi- ja leipämaltaan saat lähikaupastasi, Mallasuute 400g löytyy apteekista.

Onko mallas terveellistä? 
On, tutkimusten mukaan mallastus lisää jyvän ravintoarvoa, lisäksi ruismallas sisältää paljon ravintokuitua.

Onko kotikaljassa tai kotisimassa alkoholia? 
Ohjeen mukaan valmistettuna n.1 %.

Voiko raskaanaoleva nauttia kotikaljaa tai kotisimaa? 
Kyllä voi kohtuullisesti.

Miksi valmistamani kotikalja ei onnistunut?
Teemme jokaisesta Tuoppi- tuotantoerästä koekaljan. Jos  teet ohjeen mukaan, eikä kotikalja silti onnistu, ota yhteyttä.

Miksi valmistamani kotikalja on hapanta?
Todennäköisesti kotikalja kävi liian kauan ja käyminen kulutti sokerin.

Valmistin simaa ja se räjähti, miksi?
Lisäsit liikaa hiivaa tai sokeria tai säilytit juoman liian lämpimässä. Käyminen jatkuu vielä pullotuksen jälkeen.

Voiko keliaatikko syödä mallasta tai mallasuutetta sellaisenaan?
Ei voi, kaikki maltaat sisältävät gluteenia.

Mitä on mallasmäski?
Mallasmäskin saat, kun siivilöit talteen kotikaljan valmistuksessa käytetyn TUOPPI -ruismallasrouheen käymisastiasta.

Kauanko avattu TUOPPI Kotikalja 1 litran pakkaus säilyy avattuna?
Emme suosittele pakkauksen säilyttämistä avattuna. Jääkaapissa n. 2-3 päivää.

Mistä voin ostaa VitaNovaa?
Ellei sitä löydy lähikaupoista, niin pyydä kauppaasi tilaamaan.

Onko saatavilla pienempää talkkunapakkausta?
Tällä hetkellä ei, tuotekehityksemme miettii asiaa.

Vauvani ummetus helpotti, mitä teen lopulla mallasuutteella?
Voit syödä sen sellaisenaan tai käyttää leivontaan, katso reseptit.

Kauanko valmis kotikalja säilyy juomakelpoisena? 
Noin viikon jääkaapissa säilytettynä, voit todeta laadun maistamalla.

Onko kotikalja yhtä lihottavaa kuin keskiolut?
Ei, kotikaljassa on vain noin 21 kcal/dl, kun taas keskioluessa on 34 kcal/dl.

Mitä talkkuna on?
Talkkuna on vanha suomalainen jauhovalmiste, johon on maakunnasta riippuen käytetty joko kauraa, ohraa, ruista, vehnää, herneitä ja/tai papuja. Viljanjyvät keitetään, paahdetaan ja jauhetaan.

Onko talkkuna terveellistä?
On, Rantasen Talkkunassa on runsaasti kuitua, betaglukaania, rautaa, fosforia, sinkkiä ja magnesiumia.

Miten Rantasen talkkuna poikkeaa muista talkkunoista?
Rantasen talkkunassa on hernettä, jota ei ole useimmissa talkkunoissa. Lisäksi viljan lajit vaihtelevat tai niiden suhteet ovat eri talkkunoissa erilaiset. Myös paahtamisasteet vaihtelevat.

Kumpaa kannattaa käyttää leivonnassa, Mämmi- ja leipämallasta vai Tuoppi Kaljamallasta?
Kumpikin antaa leivälle makua ja väriä. Lisäksi leipä tuntuu tuoreelta pidempään. Kaljamallas on mallastettua ruisrouhetta, kun taas mämmi- ja leipämallas on jauhomaista ruismallasta. Resepteissä yleensä mainitaan, kumpi mallas sopii kyseiseen leipään. Katso reseptit.